mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Vechituri: Ochiul (1) – Drumul privirii

Leave a comment


 

Vezi

Te uiti

Privesti

Vezi lucrurile. Pomii, masinile care trec in goana, tomberoanele de gunoi, hartiile rostogolite de vant pe asfalt. Iti stau in calea privirii, se insiruie, se inghesuie, isi dau coate, se vor bagate in seama. Ochii n-au loc de ele dar intre privire si minte, ruptura este absoluta.

Le vezi fara sa te uiti si fara sa le privesti.

Le vezi pentru ca sunt.

Le ignori pentru ca nu sunt pentru tine, in tine…

Apoi te uiti.

Feţe, pasi, priviri, zambete sau opusul zambetelor, caini loviti de maisini si descompunandu-se la marginea drumului, gazele de esapament care te ineaca si irita, tipa desucheat imbracata care-ti fura privirea, batrana care-si taraste pasii si amintirile pe un drum ce nu duce nicaieri.

Vezi toate astea. Le si intelegi?

Lucrurile au coaja, oamenii – masti, cartile – spatiile dintre randuri care se cer umplute in timpul lecturii.

Timpul are directie, sunt inceputuri si finaluri, viata te trage de maneca ca o tiganca obraznica, care-ti cerseste bani si-ti vara puradeul sub nas ca sa te impresioneze.

Zidurile spitalelor ascund amestecuri de disperare si speranta, in proportii care variaza de la etaj la etaj, de la camera la camera.

Aparentele ascund intelesuri, miezuri; se asteapta escaladate, cucerite, desfacute. Si in cele din urma, privesti. Lucrurile nu te mai lovesc, ca ploaia cand ti-ai uitat umbrela si nu ai unde sa fugi. Ploaia devii tu.

Cauti, scormonesti, alergi… Te apleci, te apropii, pipai suprafata vietii. Iti zdrelesti retina de mizerii pentru ca vrei sa patrunzi dincolo de acestea si nu se poate altfel.

Respiri aerul incarcat de duhoarea fecalelor si urinei, nadajduind sa simti si ceva din mirosul florilor pomilor de pe margine.

Cauti oameni, anumiti oameni care s-au desprins din masa de anonimi si ti-au pasit in suflet. Si te rogi sa nu te inseli si apoi te intrebi unde si de ce ai gresit?

Vezi – accidental…

Te uiti – infantil…

Privesti – duhovniceste…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s