mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Strajerii – ce califica sau descalifica o miscare spirituala?

2 Comments


In primul rand, vreau sa precizez din start ca o miscare NU trebuie judecata dupa manifestarile ei.

Manifestarile sunt un intreg conglomerat care includ, pe langa o  prezenta spirituala supranaturala sau lipsa acesteia, elemente ce tin de personalitatea in divizilor implicati precum si cultura in care au loc. In Biblie exista o paleta extrem de larga a manifestarilor: lacrimi, strigate, bocete, dans, etc.

Fiecare manifestare este falsificabila insa falsul este un argument pentru autentic si valideaza existenta acestuia.

In acest context, eu cred ca exista cel putin 3 criterii ce ar trebui folosite in examinarea unei grupari religioase:

1. Corectitudinea doctrinara. Si aici ar fi foarte multe de spus… Daca o congruenta absoluta a doctrinelor este necesara, atunci biserica nu mai exista. Avem deosebiri intre biserici apartinand aceleiasi confesiuni, asta ca sa nu mai vorbim de variatii in interiorul unei familii atat de mari cum este cea evanghelica. In interiorul aceleiasi biserici, diferiti indivizi gandesc diferit in ce priveste detalii doctrinare. Si aici trebuie sa vedem care sunt acele doctrine vitale fara de care crestinismul nu este posibil. Sugerez cateva: caracterul trinitar al lui Dumnezeu, mantuirea prin credinta in Isus Christos, natura divina a Domnului Isus, nasterea din Fecioara. Astea imi vin in minte acum…probabil ca mai sunt si altele. Unele diferente le vom rezolva doar atunci cand vom fi in ceruri si vom cunoaste desavarsit.

2. Principiile miscarii in cauza. Care sunt principiile, valorile…? Urmareste acea miscare sfintenia, de exemplu? Promoveaza ea postul, rugaciunea, intr-ajutorarea? Isi au radacina acele valori in cuvantul lui Dumnezeu?

3. Scopul / scopurile. De ce exista ea? Pentru ce a fost creata? De ce se aduna impreuna acei oameni? Este urmarita zidirea reciproca, incurajarea, restaurarea, castigarea pentru Christos a celor nemantuiti?

Spun aceste lucruri pentru ca, in zilele care au trecut, miscarea Strajerilor a fost desfiintata mediatic in numele unor manifestari pe care unii si altii le-au catalogat drept eretice. A lipsit aproape cu desavarsire o analiza calma si fara scopul vadit de a discredita si desfiinta.

Se pare ca uneori si intre evanghelici, scopul scuza mijloacele.

Advertisements

2 thoughts on “Strajerii – ce califica sau descalifica o miscare spirituala?

  1. S-ar putea sa ‘cerem’ prea mult de la o miscare asa cum fac fratii baptisti…Martin Luther a fost folosit intr-o miscare de trezire, dar tema miscarii a fost justificarea prin credinta fara fapte…. nu sfintenia, unitatea Bisericii, etc, etc–cel putin nu in prim plan… Dzeu decide ce restaureaza sau pe ce pune accentul intr-o miscare, nu noi…Dupa 1947 a fost o miscare in State de vindecari si minuni–sigur chemarea a fost si la sfintenie, pocainta, etc, dar Dzeu a pus in prim plan supranaturalul in aceasta miscare.

    De unde stim pe ce pune accent Dzeu intr-o miscare? Dupa miezul mesajului proclamat. Urmatorul pas este sa ne intrebam daca acest miez este biblic sau nu. Daca raspunsul este DA, atunci miscarea poate fii catalogata ca si veritabila…

  2. Cruciadele indreptate spre paganatatea din Jerusalem ,au purtat simbolic pe scutul vitejilor , transformata in sabie, apoi s-au risipit si dezintegrat iar paganii acum intorc armele impotriva crestinismului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s