mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Ganditi, fratilor, ganditi!

2 Comments


Nu inceteaza sa ma uimeasca usurinta cu care se catalogheaza crestinii intre ei, aruncandu-si epitete de un radicalism ce ar trebui sa aiba in spate o atotstiinta apropiata de cea a lui Dumnezeu.

Citeam zilele astea ca pastorul Chris pretinde, pentru a se ruga pentru cineva, sume de bani de 2 – 3000 de euro si omul care sustinea asta parea sa nu aiba nici o urma de indoiala. De fapt, isi incepea afirmatia cu: “toata lumea stie ca…”. Inseamna, probabil, ca eu sunt de pe Marte pentru ca nu mi-a ajuns la urechi asemenea monstruozitate. Ce-i drept, nici nu ma prea invart prin cercuri care fac teologie la portita, disecand nu ideile ci caracterul altora.

Ma contrariaza totusi lipsa de eleganta, ciobania neaosa si verdictele de un absolut halucinant, scoase din maneca cu usurinta de saltimbanc de circ.

Nu m-ar deranja atat de mult, pana la urma, daca radicalismul acesta ar avea in spate cateva zeci de ore de munca asidua: sa citesti pareri pro si contra, sa cauti, sa te documentezi, sa-ti storci neuronul, daca tot vrei sa te “esprimezi” pe bloguri si sa fii o voce demna de a fi auzita. O eroare “muncita” are macar scuza sinceritatii si circumstanta atenuanta a orbirii. Dar nu, ne ia gura pe dinainte si turnam informatii culese cu toptanul din tot felul de surse de mana a treia, neverificate si neconfirmate.

Pe Cruceru, Chiu, Negrut & Co ii inteleg oarecum. Ei au un scop bine definit. Actiunile dezinformatoare ale dumnealor sunt bine coordonate si deloc dezinteresate. Scopul este ca, aruncandu-si laturile peste Ton si Strajeri, nimeni sa nu mai vrea sa-i urmeze pe acestia. Pana la urma, e preferabila o mediocritate comoda, unei erezii flagrante, nu-I asa? Penticostalii sunt victime colaterale insa…ce sa-i faci daca altfel nu se poate? Asta e…

Dar sa fii atat de batut cu leuca in cap incat sa latri si sa dai din coada la semnal…mi se pare prea mult. Reactiile pavloviene sunt demne de caini nu de fiinte umane.

Darul gandirii este unul din cele mai frumoase lucruri date de Dumnezeu. Impreuna cu o doza de minima onestitate intelectuala si de dorinta de a cauta adevarul si, gasindu-l, de a-ti conforma viata acestuia, face minuni.

Am discutat nu demult cu cineva care a fost in Africa de Sud si pentru care s-a rugat pastorul Chris si nici pomeneala sa ceara bani dar…enormitatea a fost spusa, pasarica a iesit pe gura.

Constatarea aceasta nu are cu nimic de-a face cu ceea ce cred eu despre pastorul Chris si lucrarea lui. Stabilirea faptelor precede interpretarea corecta a acestora.

Cred ca judecatile radicale au de-a face, dincolo de ignoranta, cu mandria, la fel cum recunoasterea faptului ca nu detii toate informatiile si ca mai trebuie sa sapi si sa adancesti lucrurile inainte de a-ti spune parerea, nu denota nestiinta ci smerenie si aceasta nu e slabiciune ci mai degraba tarie.

Oamenii puternici sunt modesti. Oamenii mandri sunt slabi, dincolo de toate abilitatile pe care le au; mandria este un antidot suficient pentru toate calitatile.

Advertisements

2 thoughts on “Ganditi, fratilor, ganditi!

  1. frate, ai drepturi de autor pe aici? ti-am luat ultima fraza s-o pun pe perete la noi la bise…. 🙂 sper sa nu ma amendezi!

  2. Copy-right-ul acordat pentru versiunea usor modificata.
    🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s