mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Constiinta – care pe care?

1 Comment


…te certi cu propria constiinta. Negociezi, te ţiganesti.

Ii dai palme – iţi da pumni.

Uite cum se intampla: vrei sa crezi ceva, ce-ti place si ce-ti convine si vrei sa fiii convins ca-i bine – pentru toti ceilalti, pentru umanitate, evident, ca doar esti  crestin si deci, prin definitie, altruist.

Aha…

Cu Biblia te descurci tu cumva. Toti o facem. Ar trebui inventate foarfece speciale, pentru taiat pagini din Biblie. Rezistente, ca sa scoti carti intregi de genul “Plangerilor”, din cateva miscari.  Asa…sa nu ne deprime, sa putem zimbi mereu cu gura pana la urechi; “sa se vada bucuria” cum ma aburea odata cineva intr-o predica (sa se vada ce nu-i?).

Dar ce te faci cu constiinta?

Afurisita treaba.

Nu tace nicicum, ţaţa.

Ii strigi: taci fă. Si ea: nu si nu.

Taci fă…

Nu tac!

N-o scoti la capat…cineva trebuie sa cedeze.

Dar ce te faci daca tace, ha? Daca-I zici: “taci” se ea nu-ti mai raspunde? Adica chiar tace?

Ii tragi o palma si…nimic inapoi?

Ala esti atunci!

Ai omorat-o sau cel putin ai bagato-n coma.

Ai ramas fara constiinta, nimic sa te smulga catre inapoi. Dus de mintea ta blestemata ca sa faci toate porcariile din lume. N-o sa mai simti discomfortul tragerii de maneca, al trezirii cand somnul a devenit conditie a fericirii desavarsite si de aceea trezirea s-a transformat in dusmanul ce trebuie ucis cu orice pret.

Oamenii fara cosntiinta sunt parasiti de Dumnezeu. Abandobati fericirii pe care o urmaresc hulpavi, ca o haita de caini in calduri alergand dupa cateaua succesului, pusi sa stoarca din viata totul si orbi  in fata adevarului ca, astfel, ceea ce storc si varsa in tarana este propriul lor suflet.

Fericiti cei care, luptand impotriva propriei constiinte, pierd.

Dulcele gust al infrangerii lui Iacov, sfanta schiopatare dupa noaptea agoniei si inclestarii.

Alternativa?

Iat-o:

24. De aceea, Dumnezeu i-a lasat prada necuratiei, sa urmeze poftele inimilor lor; asa ca isi necinstesc singuri trupurile;

25. caci au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu si au slujit si s-au inchinat fapturii in locul Facatorului, care este binecuvantat in veci! Amin.

 28. Fiindca n-au cautat sa pastreze pe Dumnezeu in cunostinta lor, Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate, ca sa faca lucruri neingaduite.

(Romani 1)

One thought on “Constiinta – care pe care?

  1. Dane, exemplele din Romani 1 sunt finalul, capatul de drum, cred. Ma intreb daca relatia cu minciuna, cu dobandirea de foloase fara merit, daca ascunderea dupa o boala sau dupa un livret de familie ca sa traim si noi si sa mancam o paine, nu sunt statii pe acest drum. Ma intreb ce zice biata constiinta dupa ce pensia de boala soseste si boala…nu se gaseste…sau ce zice ea de sfada teapana trasa cu netrebnicul de la ghiseu care nu vrea sa te creada ca persoana fara picioare care cumpara si-a procurat un amarat de Mercedes adus ieri de tine din Strainezia …din ala de care te apropii dupa vreo trei vieti de munca…
    Incep sa am reactii de aparare cand imi suna telefonul si discutia incepe cu : nu stii pe cineva care ma poate rezolva cu… Nu ma deranjeaza atat de tare ca se fac tot felul de aranjamente din partea celor care nu au cu Domnul nici in clin nici in … declaratii. Ma deranjeaza cand avantajele dobandite cu mijloace indoielnice sunt prezentate ca fiind mari binecuvantari si solutii de la Domnul. Si ce zice ea, sarmana constiinta, silita sa stea in selecta companie a multumirilor pravoslavnice ca a venit ceasul izbavirii din incercare dupa ce plicurile au fost dat-luate, problemele facute sa dispara, cazierele curatite si capacitatea de munca transformata in decizie de pensie de invaliditate (cod de boala GS12 – greutate in ceea ce priveste sculatul inainte de ora 12)? Hmm….Mai bine nu aflam niciodata.
    Am evitat sa postez aici comentariul meu pentru ca e cam prea amar. M-am gandit ca totusi, trebuie sa imi asum amaraciunea care imi inunda uneori zilele in care indraznesc sa gandesc si sa caut semnificatii in ceea ce vad ca se intampla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s