mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Vechituri: Sfanta Barfa si Evlavioasa Disputa

Leave a comment


Randurile de mai jos le-am scris in urma cu aproape doi ani. Azi le-am recitit, in timp ce-mi rasfoiam defunctul blog si le-am pus alaturi de scadnalul mediatic provocat de debarcarea lui Iosif Ton din tabara baptista si constanta linsare mediatica a acestuia. Gurile slobode ale baptistilor care, cu alte ocazii au dat destul de multe dureri de cap in interiorul ograzii confesionale cu care se identifica (ma gandesc la Marius Cruceru acum), s-au dovedit mana cereasca pentru situatia de fata. Pana poate ucide la fel de bine ca cea mai ascutita sabie si in combinatie cu un caracter indoielnic si niste interese camuflate indaratul principiilor, face o treaba minunata.

Ieri m-amsurprins in mijlocul unei barfe, nu spectator ci ca participant la intreaga discutie.

Victima: un personaj antipatizat de toti cei de fata asa ca totul a mers usor; l-am citat, l-am imitat, l-am ridiculizat. Ceea ce n-a fost deloc greu pentru ca omul se preteaza din plin la asa ceva. Incerc sa gasesc scuze? Poate…

Oricum, una e sa aluneci si sa cazi iarna, cand pe jos e gheata si altceva sa pici in nas in mijlocul verii, peloc drept.

E placut sa barfesti.

Cand e vorba de cineva pentru care nu te da simpatia afara din casa, acesta devine un mod de defulare pentru lucrurile stranse, acumulate, ascunse si pe care ai fi vrut sa i le spui dar n-ai facut-o pentru ca, probabil, ai fost prea las.

M-am gandit la barfa, in contextul blogosferei evanghelice. Daca vrei sa ai raiting, scrie ceva despre personajele in voga din cadrul acestei subculturi. Ceva negativ, evident. Articolele care incing spiritele si implicit, tastaturile, sunt acelea in care NU suntem de acord. Armonia si politetea nu se vand. Lipsa congruentelor doctrinare – inevitabila, de altfel – divergentele privind semnificatia unui eveniment curent, intr-un cuvant: tot ceea ce ne poate aduce in situatia sa articulam fraze care incep cu “nu”, dau nastere la dialoguri inflamate si inflamante si asta se cauta…

O alta problema este ca nu stim sa pierdem.

De cele mai multe ori in discutii, miza nu este adevarul ci cine e cel care convinge si in acest fel, invinge.

Pasiunile partinice transforma zvonul in informatie (aproape) sigura si-l lanseaza in arena… Atasez mai jos o lista cu lucrurile care mi-au trecut prin minte in legatura cu acest subiect. Sau,altfel spus, daca as fi diavolul, care sunt acele sfaturi pe are le-as da unui tip suficient de tanar ca sa-i lipseasca modestia ce vine din experienta si suficient de orgolios ca sa nu aiba smerenia ce decurge dinntr-o relatie autentica cu Dumnezeu. Insa suficient de ambitios ca sa vrea sa castige:

– Ataca ideile si cand intri in pana de argumente,treci la cel care le sustine. Nu te opri, mergi inainte pana in panzele albe. Musca cat de mult si cat de tare poti…

– Lasa sa se creada ca stii mai multe decat spui de fapt. Si mai sugereaza ca motivul pentru care taci este generositatea.Efectul este dublu: il inneci pe celalalt si te ridici pe tine.

– Flateaza. Atrage-ti sustinatori facandu-le mici complimente. Lasa-i sa creada ca a te sustine in situatia respectiva este o dovada de inteligenta, bun simt si spiritualitate.

– Agresivitatea tonului intimideaza si reduce la tacere. Sunt destui cei care confunda vehementa verbala cu autoritatea.

– Citeaza din Biblie. Decupeaza pasaje care par sa te sustina si apoi lasa sa se creada ca cei care nu sunt de acord cu tine, se impotrivesc, in realitate, Cuvantului lui Dumnezeu.

– Fa pe victima. Expune-ti rani emotionale – reale sau imaginare – si trezeste compasiunea celor carora te adresezi. Mila fata de tine se va transforma in curand in ura fata de aceia care te-au facut vrednic de mila.

– Pune in fata inocentii – copii,de preferinta, apoi identifica-te cu ei. Nu este vorba doar de tine ci de familie,de copii…

– Ironizeaza. Bascalia amuza si oamenii se vor amuzati. Ai sanse mari sa-ti faci un anumit gen de prieteni, distrugand caracterul altora.

Mi-a fost extrem de usor sa alcatuiesc aceasta lista (din pacate…) Am facut-o gandindu-ma la situatiile de tot felul pe care am putut sa le observ de-a lungul timpului, intre evanghelici. Adica exact acolo unde n-ar trebui sa fie…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s