mirosdecafea

Just another WordPress.com site

India – Tara cu miros de curry (2)

Leave a comment


Aerul e incarcat de tot felul de miresme si mirosuri. Am observat acest lucru din momentul in care am coborat din avion. Nu pot sa spun ca imi displace….dimpotriva. E greu sa le identific sursa. Ma asteptam la mai multe mirosuri pestilentiale, in accord cu murdaria si aglomeratia din jur.  Ma rog, exista si din astea.

Ricsele…hm…

Sunt taxiurile cel mai adesea folosite in transportul urban. Semideschise, nu iti ofera nici un fel de protective in cazul unui eventual accident. Dar probabil astfel de accidente nu se intampla foarte des. Si daca se intampla, nu prea are importanta. Aparentul haos de pe sosele isi are propria ordine, cunoscuta doar de localnici. Vehicolele sunt de toate felurile imaginabile: de la masini de lux si autobuze aproape noi sau extrem de rablagite, pana la multimea de scutere, motociclete si ricse motorizate. Ei, am vazut si o caruta trasa de un animal care semana a bou si o alta purtata de un ponei dar astea au fost exceptiile. Indienii au dezvoltat un incredibil simt al conducerii in afara oricaror reguli si asta pare ceva normal. Reguli: daca ai loc, te bagi si ai grija sa nu lovesti pe nimeni. Cam atat. Autobuzele opresc in mijlocul drumului si oamenii coboara in strada si se strecoara printre masini ca si cum ar fi cel mai normal lucru din lume. Se tranverseaza peste tot…. Semafoarele in general nu functioneaza iar trecerile de pietoni sunt rare si optionale.

Am luat o ricsa motorizata (ei o numesc “auto”), impreuna cu doi din colegi (un roman si un ceh). Miracolul e ca am incaput, greu ce-I drept si ingesuiti… Ei bine, exista o lege in India care interzice soferilor de ricsa sa ia in masinarie mai mult de 10 (!!!) copii pe care sa-I duca la scoala. Inainte intrau acolo cate 15 – 16 si picau din mers….

De cateva ori am vazut vehicole care mergeau pe contrasens. Ei…asta e. Nimeni nu parea surprins sau scandalizat.

Statistic, 0.8 indieni detin o masina. Ceva  mai multi au scutere si altii, majoritatea, merg cu autobuzul, trenul sau pe jos.

(va urma)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s