mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Declaratia barbatilor crestini

2 Comments


Nu, nu sunt nostalgic fara discriminare. Nu cred ca tot ce e vechi, este prin definitie bun si nici ca noul se situeaza, prin definitie, sub semnul damnarii. Nu cred ca femeile ar trebui sa poarte intotdeauna fusta, ca telefoanele ar trebui sa fie toate negre si barbatii ar trebui sa poarte intotdeauna costume de culoare inchisa si palarie.

Conservatorismul care ma caracterizeaza are de-a face cu incercarea de a pastra lucruri despre a caror valoare cred ca transcende timpul si spatiile culturale sau geografice. Le-as numi valorile revelatiei, care ne sunt date, pur si simplu si la care nu am fi putut ajunge prin initiativa personala si putere proprie. S-ar putea sa nu avem nici un fel de afinitati fata de acestea sau chiar sa ne trezeasca repulsie, in ultima instanta. Ele sunt absolute pentru ca au fost generate de o persoana a carei existenta se situeaza in domeniul absolutului: Dumnezeu.

In afara Lui si a revelatiei sale, ne miscam fara busola printre smarcuri, zidim fara temelie pe nisipuri miscatoare si navigam in corabii care iau apa, fara harta care sa ne dea directie si fara ancora care sa ne faca sa ne oprim, daca am dori acest lucru.

 Crestinii care-si negociaza crezul sunt jalnici. Disponibilitatea de a-ti ajusta convingerile esentiale, cele care se bazeaza in mod indubitabil pe revelatie denota tocmai lipsa convingerilor. Totul poate fi pus sub semnul intrebarii si totul a ajuns sa fie pus sub semnul intrebarii in lumea noastra.

Cum putem raspunde contestarilor generalizate si sa facem asta fara aroganta atotstiutorului si fara violenta fanaticului, si totusi, cu fermitatea celui care a ajuns in contact cu revelatia si de aceea nu crede ca totul este relativ, ca totul se schimba si deci, ca totul poate fi negociat?

Discutiile recente despre iad ma fac sa ma intreb: in ce masura suntem influentati de ceea ce este in jurul nostru si ni se serveste de catre societatea tot mai desacralizata in care traim, sub forma de set de valori? Si in ce masura reusim sa identificam otrava ambalata frumos si sa o respingem? Cat din feminismul militant al societatii contemporane a ajuns acum in biserici? Cum rezistam in fata invitatie tot mai insistente, de a ne pleca genunchiul in fata noului dumnezeu al societatii vestice: toleranta?

Am gasit pe site-ul bisericii Metanoia din Timisoara un manifest al barbatilor crestini. O sa-l semnez si eu (inca nu am facut-o). De citit si de gandit…

Advertisements

2 thoughts on “Declaratia barbatilor crestini

  1. Imi pare bine ca ai trecut pe la noi. Mulțumim pentru comentariul consistent.

  2. Cel mai bun model de casnicie crestina este perechea Acuilla si Priscilla din Noul Testament: impreuna in familie, impreuna in lucrare. Un singur trup: nicaieri nu este Acuilla fara Priscilla si nici Priscilla fara Acuilla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s