mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Vechituri: Blestemul prezentului stramb

2 Comments


Am incercat sa aduc in discutie astazi in prezenta colegilor mei, in pauza de masa, evenimentul recent constituit de moartea lui Soljenitin. Am realizat, oricum, nu foarte surprins, ca majoritatea celor care au sub 30 de ani, nu prea au habar cine a fost acesta.

Grav sau nu, asta este realitatea si trebuie s-o luam ca atare.

Soljenitin este istorie nu pentru ca a murit, ci pentru ca viata lui este legata de evenimente care, in primul rand, s-au petrecut undeva in trecut si in al doilea rand, nu au o influenta directa asupra contemporanilor nostrii. Asa ca sa-i fie tarana usoara; e problema lui c-a trait si, la fel’ tot a lui c-a murit.

Nu despre Soljenitin vreau sa vorbesc, ci despre ignoranta.

Ea este acceptabila atata timp cat nu e aroganta si militanta; cat nu pretinde, nu se justifica si nu se retrage intr-o defensiva care precede ofensiva. Ma confrunt mereu cu astfel de atitudini: si ce daca nu stiu, la ce-mi foloseste sa stiu, astea-s prostii, etc. ?

Unul din colegi, de altfel destul de simpatic si inteligent, mi-a dat cu tifla: “tu stii sa instalezi windows-ul”? Nu, nu stiu, nu vreau sa stiu si de aceea probabil ca n-o sa invat niciodata; e, oricum, suficient de frustrant faptul ca trebuie sa stau cea mai mare parte a zilei cu nasu-n ecran si aplecat peste tastatura.

Deci nu-i nici o diferenta. El n-a auzit de Soljenitin, eu nu stiu sa instalez windows-ul, prin urmare e chestie de gust cunoasterea unor lucruri si ignorarea altora.

Nu, nu este.

De ce ar trebui sa citim, totusi, adica sa facem acel gen de lucruri care nu ne “folosesc”, adica nu ne umplu stomacul sau rezervorul masinii. Cateva posibile motive:

1. ca sa ne diferentiem de porci. Am o deosebita admiratie fata de aceste animale cu un caracter nobil; totusi, nu atat de mare, incat sa vreau sa le seman. Porcii nu citesc si pentru ei suprema fericire este sa aiba parte de cocina, mancare si sex. De aici analogia cu oamenii – in speta cu barbatii.

2. ca sa putem lua decizii morale. Animalele pot sa actioneze in inocenta; noi nu. In ceea ce ne priveste, trebuie sa facem alegeri care sunt impotriva instnctelor primare, sa spunem “nu” cand “fratele porc”, cum isi numea Francisc de Assisi propriul trup, ar vrea cu disperare un “da”. In ceea ce ne priveste, moralitatea nu este o chestie naturala ci o lupta. De aici, ceea ce spunea Isus despre purtarea zilnica a crucii. Trebuie sa stiu ce-i bine si ce-i rau, ca o premisa initiala a alegerii binelui.

3. din egoism…da, am zis bine…din egoism. Lectura de calitate e placere pura. Nimic nu se compara cu gustul cuvantului inteles, gustat, savurat. Poate doar cafeaua de dimineata si muzica lui Rachmaninov.

E sufocant acest prezent trait monoton, ca intr-o cutie de conserve. Sa iti porti propria ignoranta asa cum cineva isi expune la plaja trupul tanar, fara sa stie cineva de cancerul din interior si fara ca el insusi sa-l banuiasca.

Democratic si egoist, acord fiecaruia dreptul de a nu crede nimic, de a crede orice sau de a crede aiurea, de a se duce naibii, daca asta vrea, stiind ca, la final, la judecata de apoi, Dumnezeu va nega fiecaruia dintre noi acest drept, in numele unui singur gust acceptabil care are in spate un singur adevar adevarat.

2 thoughts on “Vechituri: Blestemul prezentului stramb

  1. Mai Dane, daca tamplarul nu stie mai nimic de electronica este destul de normal. Problema este cand tamplarul nu are habar de lemne. Tocmai ce-am intrat pe un forum crestin unde era un subiect gen : “Oameni cu mare influenta in istoria crestinismului”. Ce m-a frapat a fost ca crestinii care scriau des si frecventeaza biserici si forumuri crestine nu stiau cine a fost Spurgeon, Bunyan, Augustin. Asta eu o vad ca o chestie nasoala. Sa nu ne intereseze decat cine mai canta la noi la biserica, care-i tipul cel mai tare din adunare, sau cand se va tine urmatoarea intalnire de tineret. Aici este vorba mai ales de tineri, dar am cunoascut si adulti in toata regula care refuza sa studieze sau citeasca lucruri transmise de catre oameni valorosi sub pretextul ca nu au nevoie decat de biblie si ceea ce ii invata pastorul sau preotul. Ce motiv mai spiritual decat asta poti gasi sa ramai un ignorant in ce priveste lucrurile din istorie sau chiar din cotidian?

  2. Gili are dreptate!
    E exagerat sa cataloghezi pe cineva ca ignorant doar pentru faptul ca nu a avut aceleasi subiecte /domenii de interes ca si tine, cum e cazul colegului tau.
    Si sa te mai si superi pe el.
    Faptul ca citesti mult ar trebui sa iti largeasca puterea de intelegere a unui punct de vedere diferit.
    Problema e, intradevar, cand individul nu e interesat de nimic altceva in afara necesitatilor lui ca porc. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s