mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Vine o zi…..

1 Comment


“de ce sa continui sa traiesti, cu atata rau in jur?”.

E o replica dintr-un film pe care l-am vazut recent.

Chiar asa….de ce?

Posibil pentru ca viata ti-a fost data si trebuie s-o duci in carca ca pe un sac cu faina, pana la capat. Si crestin fiind, optiunea despre care vorbeste Sartre, nu este de fapt o optiune si nu suntem totusi condamnati la libertate, atunci cand aceasta presupune alegerea prin sinucidere.

Dupa aceea, lucrurile chiar au un inteles ultim, o finalitate care sa forteze ecuatia absurdului in care te trezesti la un moment dat. Asta pentru ca Dumnezeu exista si, intr-o zi, cand se va trage linia finala, actuala ordine a lucrurilor va fi daramata si dupa ce ruinele vor fi indepartate, ceva nou se va ridica in loc.

Ceva drept, curat, sfant si de unde absenta suferintei nu va conduce automat la superficialitate si lipsa mortii nu va insemna prelungirea eterna a agoniei.

Ma gandeam zilele astea ca as alege judecata dreapta a lui Dumnezeu, chiar daca aceasta ar insemna propria strivire, damnare… E mai linistitor gandul ca, in cele din urma, se face totusi dreptate, chiar daca aceasta dreptate te loveste, decat acela ca toate raman inchise in aparentul hazard care le-a provocat, si nimic nu exista dincolo de acesta.  Perspectiva ca atat de multe lucruri strambe vor ramane ingropate in anonimat, ca nedreptatile strigatoare la cer nu-si vor afla dreapta plata, este innebunitoare.

Fraze de genul; “Nu va razbunati singuri” si “razbunarea este a Domnului” nemultumesc, pentru ca induc ideea inactivitatii care lasa ca lucrurile sa curga la voia intamplarii. Insa sensul real este acela ca Dumnezeu chiar va interveni, atunci cand rabdarea lui va ajunge la capat si timpul scadentelor va pasi pe scena istoriei.

Iertarea lui Dumnezeu ma socheaza. E dincolo de intelegerea mea. La fel si razbunarea lui. Niciodata nu as putea atinge masura Lui…in ambele sensuri.

Spun asta, gandindu-ma la o stire recenta pe care am citit-o: un nenorocit a violat si apoi, ucis, o fetita de 10 ani. Marturisesc ca l-as omora fara sa clipesc. Aruncarea lui in focul in chinul vesnic, ma depaseste, totusi… La fel si iertarea lui.

Cred ca mai am multe de invatat….

Advertisements

One thought on “Vine o zi…..

  1. da, razbunarea este a Lui, dar tu, ca om, cum faci sa scapi de greata care te apasa cand vezi cat gunoi curge pe langa tine, peste tine si prin tine, si nu poti sa faci aproape nimic sa opresti valul de gunoi? (eventual il poti opri pe cel din tine, dar greata ramane). cateodata, perspecitva ca El va razbuna nedreptatea, nu prea ajuta, si atunci, ce faci?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s