mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Singura optiune

Leave a comment


Incercam cu totii sa traim. Care cum poate…

Mergand sontac sau alergand cat ne tin picioarele, tarandu-ne uneori, ne ingramadim in aceeasi directie, a vietii ce trebuie continuata, dusa inainte, intinsa cat de mult se poate.

Nimeni nu vrea sa moara. Inclusiv cei care aleg sa o faca, opteaza pentru o altfel de viata care presupune – cred ei – iesirea din aceasta, cea prezenta, devenita un calvar insuportabil. In sensul acesta, optiunea pentru viata este absoluta.

Privesc oamenii care alearga in toate partile si ma intreb: de ce o fac? Sigur, fiecare isi are propriul motiv. Daca i-ai intreba, ai primi o gramada de raspunsuri logice. La serviciu, spre casa, la cumparaturi, la plimbare, la spital. Resorturi invizibile pun in miscare multimi de oameni in fiecare zi si noi suntem parte a acestor multimi, cu propriile noastre sfori interioare care ne trag intr-o directie anume.

La fel cum gura vorbeste din prisosul inimii, tot asa viata este traita intr-un fel sau altul din prisosul aceleiasi inimi. Acolo sunt resorturile care ne trag si ne imping si datorita a ceea ce este acolo, vorbim tampenii si dupa aceea le si traim.

E greu sa acceptam ca in spatele urateniei morale pe care o intalnim peste tot in jur, sta pur si simplu rautatea umana, ca nu e de vina nici societatea si nici familia ci responsabilitatea trebuie luata, asumata, de catre cel ce face raul.

Spun asta, gandindu-ma la explicatia pe care am citit-o nu de mult si care avea in vedere porcariile din Marea Britanie.

Lumea intreaga a privit cu oroare scenele desprinse parca dintr-un scenariu de groaza, cu tineri care jefuiau magazinele, oameni snopiti in bataie si cladiri incendiate, intr-o frenezie a distrugerii, violentei si rautatii. Acum intrebarea la ordinea zilei este: de ce?

“So who’s to blame? I wouldn’t start with young people. Let me say that again. I wouldn’t start with young people. Who created this socio-economic situation in which only the over 30s get decent pay and have a say in their own destinies and often in the destinies of others? Who created this economic climate in which advertisers bombard us with messages that we are all inadequate unless we buy the rubbish they sell. Is it any surprise that young people look at all this stuff that is advertised all the time, and that they can’t afford and probably never will be able to afford, and feel utterly hopeless and powerless?”

sau mai pe romaneste 🙂

“Deci a cui e vina? Eu n-as incepe cu acesti tineri. Dati-mi voie sa repet: eu nu i-as invinovati in primul rand pe acesti tineri. Cine a creat acest climat socio-economic in care abia dupa 30 de ani sunt platiti decent si au un cuvant de spus in legatura cu propriul destin si cu destinele altora? Cine a creat acest climat economic in care suntem bombardati cu reclame  in care ni se spune ca suntem aiurea daca nu cumparam gunoaiele pe care vor sa ni le vanda. Este atunci o surpriza ca tinerii privesc la aceste lucruri carora li se face publicitate mereu si mereu si pe care probabil nu si le vor putea permite vreodata si se simt fara speranta si fara putere?”

Deci cine-i de vina?

Societatea.

Climatul socio-economic. Frustrarile – reale sau imaginare… Dati-le suficiente lucruri si nu le vor mai fura, cam asta e teoria vehiculata mai sus.

Ucideti bestia. Adica societatea, statul si in principiu orice aduce cu vreo forma de autoritate care tinde sa ne ingradeasca libertatea.

Faptul ca-ti lipseste un rolex la mana si faptul ca ai vazut o multime de reclame in care ti s-a spus ca ar trebui sa ai unul, justifica spargerea vitrinei, ba eventual crapi si capul vanzatorului asa, pentru distractie…

Ne e greu sa acceptam rautatea in stare pura, rautatea fara justificare si fara alta cauza decat ea insasi.

Dostoievski spunea ca atunci cand Dumnezeu e eliminat dintr-o societate, oamenii vor incepe sa se elimine intre ei.

Am lucrat destul de mult cu britanici ca sa-mi dau seama ca societatea britanica l-a eliminat de ceva timp pe Dumnezeu. Am intalnit oameni traind in tot felul de pacate oribile, fara cea mai mica urma de remuscare. Civilizati, politicosi si pagani pana in maduva oaselor.

Incercarea de a pastra civilizatia, eliminand exact ceea ce a nascut-o, ceea ce a creat structura pe care mai apoi s-a cladit, nu poate decat sa esueze. Crestinismul a creat Europa. Crestinismul este pe care sa dispara din Europa – ma intreb cum ar putea sa supravietuiasca aceasta in continuare?

Explicatiei lui Daniel Manastireanu de mai sus, ii opun pe cea a apostolului Pavel (Romani 3):

10 …„Nu este niciun om neprihănit, niciunul măcar.
11 Nu este niciunul care să aibă pricepere. Nu este niciunul care să caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu.
12 Toţi s-au abătut şi au ajuns nişte netrebnici. Nu este niciunul care să facă binele, niciunul măcar.
13 Gâtlejul lor este un mormânt deschis; se slujesc de limbile lor ca să înşele; sub buze au venin de aspidă;
14 gura le este plină de blestem şi de amărăciune;
15 au picioarele grabnice să verse sânge;
16 prăpădul şi pustiirea sunt pe drumul lor;
17 nu cunosc calea păcii;
18 frica de Dumnezeu nu este înaintea ochilor lor.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s