mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Iubitul la mansarde si salcia la mal

Leave a comment


Inca continui sa cred ca introducerea intr-un concert care s-a vrut de colinde, a unor piese laice, a fost o greseala. Una pardonabila, as zice, daca respectivele piese ar fi fost un pic mai de calitate. In fine…de gustibus…

Pe de alta parte, cred ca invitarea la acest concert a Paulei Seling (care, in paranteza fie spus, este la ora actuala unul din cei mai buni si decenti interpreti de muzica usoara, in ceea ce priveste repertoriul), fara a-i verifica in prealabil repertoriul (asta cred / sper ca s-a intamplat. Alternativa ar fi monstruoasa) este o gafa enorma, care trebuie asumata public de cei care au organizat concertul din partea bisericii Agape.

Ma feresc sa pun eticheta de “necrestin” in dreptul Paulei Seling. N-o cunosc si nu-i cuosc inima. Faptul ca cineva nu se asociaza oficial taberei evanghelice, nu-l face necrestin, tot asa cum apartenenta la o biserica cu fusta si batic nu te trimite automat in imparatia lui Dumnezeu.

Analiza mea se refera strict la fapte, mai exact la ceea ce se poate vedea din clipul postat pe site-ul bisericii agape. N-o sa ma leg de cei doi pustani de la Duo Voice – varsta le confera o gramada de circumstante atenuante si multa nedejde in ceea ce priveste viitorul.

Nici cu Paula n-am nimic. A cantat ceea ce canta de obicei. A cantat bine.

A cantat piese care nu-si aveau locul intr-un concert voit crestin si desfasurat in sala unei biserici dar….este vina ei? Nu.

Ceea ce vreau sa afirm cu claritate este ca piese de genul: Ploua infernal / Si noi ne iubeam / prin mansarde… nu-si au locul intr-un astfel de context.

Stiu, traim in plina revolutie sexuala si iubitul pe la mansarde este sport national intre tineri. A..sa nu-mi spuna cineva ca chestia se refera la o relatie legitima, desfasurata in cadrul casatoriei ca nu-s tampit. Si nici platonica nu e treaba…

Ideea e ca biserica trebuie sa ramana o oaza de normalitate si in aceasta privinta.

Legiferarea raului – fie si indirecta, cum s-a intamplat in acest caz – este cel mai mare rau pe care ni-l putem face noua insine si celorlalti.

Si nu, nu cred ca ar trebui sa ne transformam intr-un ghetou inconjurat cu garduri de sarma ghimpata (eventual electrificate) insa contactul cu cultura laica impune filtre care vor tine la poarta bisericii tendintele din ce in ce mai bolnave ale lumii in care traim. Altfel suntem pierduti…

Daca cineva ar fi cantat, printre cantecele de craciun, o piesa de dragoste de prin anii ’70, lucrurile ar fi trecut sa zicem, neobservate, printre cei nebatuti cu leuca-n cap. In schimb, o piesa din ultimii 20 de ani are sanse majore sa aduca pe tapet versiunea extrem de deformata despre iubire a lumii in care traim.

Asa ca, la final, propun ca alternativa la relatiile pasionale si deloc platonice, desfasurate la mansarde (pluralul arata ca erau mai multe, nu?), o piesa de prin anii ’70, interpretata de Mihaela Mihai. Pe mine m-a surprins in primul rand calitatea versurilor:

“De-ai fi tu salcie la mal
M-as face rau la umbra ta .
O stea pe cerul de opal
De-ai fi , in noapte m-as schimba
Si-acolo unde esti o viata as sta
In calea ta , in umbra ta …
De-ai fi in zbor o randunea
M-as face cuib pe-un ram de pom
Sau primul fulg de nea
De-ai fi , m-as face din zapada om
Si-acolo unde esti o viata as sta
In calea ta , in umbra ta
Si-n ochii tai ce-n noapte
Somnul dulce i-a inchis
As vrea sa fiu clipa unui vis.
De-ai fi tu marea ce s-a strans
In ochii ce nicicand nu mint
Pe-obrazul trist , pe care-au plans
M-as face lacrima de-argint…
Un loc oricat de-ascuns atat as vrea
In gandul tau , in umbra ta
Si-acolo unde esti o viata as sta
In calea ta , in umbra ta
Si-n ochii tai ce-n noapte
Somnul dulce i-a inchis
As vrea sa fiu clipa unui vis .
De-ai fi tu soarele pe cer
M-as face cand rasari in zori
Un camp de florï …”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s