mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Cate ceva despre imbecilitate

4 Comments


Prosti sunt destui. Si canalii.

Unii n-ar putea exista fara ceilalti, confrom principiului: “daca n-ar fi prostii, din ce-ar trai desteptii?”. (Asta cred ca-am luat-o din Camil Petrescu). O dovada de nemernicie in plus este chiar in aceasta expresie: sa numesti “destept” un ticalos inteligent, care-si foloseste mintea ca sa te jecmaneasca.

Nu l-am vazut pe d-ul Boc in varianta nuda si nici n-o sa-l vad vreodata, in afara de cazul cand o sa impartim candva acelasi vestiar la o sala de fitness, ceea ce este putin probabil… Nu ma uit la televizor, din motive pe care le-am enuntat cu alte ocazii si n-o sa ma repet. Tangential am citit in presa electronica despre incident si lucrurile pe care le-am aflat nu fac decat sa-mi confirme cele mai pesimiste banuieli, pe care le asociez de altfel cu alte realitati romanesti: decaderea invatamantului, migrarea creierelor, impartirea arbitrara a averilor si coruptia atotprezenta.

Realizez ca apartin unei natiuni unde imbecilitatea, prostia, nesimtirea, tupeul jegos, scandalul si tigania sunt la ele acasa. Cioran cred, spunea ca Romania este tara in care este cel mai dificil sa traiesti daca esti om cinstit si de treaba.

Exista o imbecilitate intelectuala si una morala.

Imbecilul intelectual este un handicapat si, prin urmare, vrednic de compasiune si necesitand ajutorul celorlalti.

Imbecilul moral se caracterizeaza insa printr-o ticalosie voita, prin lipsa de principii si de credinte care sa treaca dincolo de streasina propriei case, de propriile instincte si de plinul rezervorului masinii din dotare. Este smecherul care crede ca i se cuvine totul pri definitie si de aceea nu are niciun fel de reguli in a obtine totul.

L-am vazut de-a lungul timpului sub diverse forme: pupincuristul care accede profesional si-si surclaseaza concurentii mai capabili, pentru ca pur si simplu stie cu cine sa se alieze si n-are scrupule in a o face, tupeistul de amvon care n-are nimic de spus si de aceea debiteaza povestioare in care el este eroul caruia i s-a intamplat nu stiu ce, care a dat sfaturi si a castigat polemici cu adversari imaginari, smecherul gelat, intors de prin Italia sau Spania si care-si parcheaza masina “tare” in curtea bisericii, ca sa se vada, sa se afle si sa se stie….

Formele ticalosiei umane sunt variate…un fel de “n”, unde acest n tinde la infinit, confirmand ipoteza lui |Einstein, si anume aceea ca sunt doar doua lucruri infinite: universul si prostia omeneasca, dar despre univesr nu poti fi chiar sigur…

Expunerea unui om gol, pe un post de televiziune national, este o culme a ticalosiei.

A te uita la astfel de emisiuni, atinge in schimb varful prostiei speciei careia, cu onor, ii apartin.

Advertisements

4 thoughts on “Cate ceva despre imbecilitate

  1. Cand am auzit mai demult ca niste frati pocaiti mai de moda veche considera televizorul “icoana vorbitoare” am ras… si am zis: las ca se desteapta ei pan` la urma. Dar acum incep sa fiu tot mai convins ca au fost oameni vizionari. Prin nici o alta cale nu poate vorbi dracu la atata multime deodata, chiar daca are el multi ambasadori. Nu este atotprezent ca sa-si faca cunoscute batjocurile la prea multi deodata. Dar multumita “icoanei” acum are si posibilitatea asta. Vrei sa stii ce gandeste hal cu coarne? Cumpara-ti tv. si vei afla 😉

    • Gil,
      nu amesteca legalismul cu inteligenta sau intelepciunea. Una si aceeasi actiune poate sa vina din motivatii foarte diferite si avand consecinte diferite. Cunosc si eu genul de care vorbesti si n-am nici respect si nici admiratie fata de el.

  2. Apropos. Ai citit “Homo videns. Imbecilizarea prin televiziune si post-gandirea” de Sartori?
    Ii foarte faina http://www.humanitas.ro/humanitas/homo-videns-imbecilizarea-prin-televiziune-si-post-gandirea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s