mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Coruptia ca mod de viata

Leave a comment


Nu spun o noutate, cred, daca afirm ca tara in care traim este corupta, foarte corupta, extrem de corupta. E un subiect la care vreau sa nu ma gandesc – nu de alta, dar irita si deprima – , fara sa reusesc sa si realizez foarte des acest lucru. Da, stiu, se fac eforturi de a schimba lucrurile desi media ne prezinta totul in culori intunecate – pana la urma, raul se vinde mai bine decat binele, nu?

Discutam astazi cu un coleg si ii spuneam ultima mea concluzie: ca la noi coruptia a ajuns in stadiul de metastaza, ca este norma de viata si a ajunge sus a devenit un scop pentru ca iti da posibilitatea sa ai, sa prinzi, sa acaparezi.

Ma gandeam totodata ca ni se pare – cel putin la anumite niveluri – normala si mi-am amintit de crestinii care au obtinut tot felul de ajutoare sociale, folosind false certificate de boala, de handicapat (nu spiritual 🙂 ) si acestia nu sunt putini.

Cred ca la nivelul societatii romanesti, necinstea, coruptia, nepotismul, spaga sunt funciare iar cauzele, dincolo de tot felul de sisteme politice ticalosite si ticalositoare care ne-au strambat mintile si sufletele, tin deja de domeniul geneticului. Romania era corupta si in anii ’30 si era de asemeni extrem de corupta in urma cu 2-300 de ani (curiosii sau neincrezatorii pot folosi biblioteca). O astfel de cauza necesita solutii pe masura. Pustan cred ca spunea intr-o predica ca Christos si-a folosit propriul sange si ne-a facut transfuzie si imi amintesc ca atunci comparatia mi s-a parut fortata si usor ridicola. Dar ce altfel ne-ar putea schimba, ne-ar putea curati sangele murdar si care a colectat de la generatiile anterioare, sute de ani de compromisuri, lasitati, capete plecate (nu inaintea lui Dumnezeu), neveste si fiice trimise plocon la Stambul, pentru haremuri si copii dati sa fie ieniceri?

Cum ar trebui sa ma raportez, ca si crestin, la acest fenomen? Propun cateva lucruri, principii, moduri de gandire care ne pot ajuta sa inclinam, fie si numai putin, balanta in directia potrivita in ceea ce priveste societatea, dar o vor inclina decisiv in ceea ce ne priveste pe noi insine:

1. Alege sa nu fii corupt tu. Daca esti functionar public sau angajat intr-una din institutiile unde in mod special astfel de atitudini sunt incurajate: refuza sa iei spaga sau sa faci trafic de influenta. Fie si din motive de genul: ajuta-ma ca suntem frati.

2. Refuza sa incurajezi coruptia, refuzand sa fii tu cel care da mita sau solicita favoruri. Normal este ca atunci cand dai concurs pe un post, cel care ia postul sa fie cel mai bun si acela sa nu fii neparat tu. Accepta situatia si nadajduieste ca este o alta usa care te asteapta inainte, cea potrivita. Nu folosi scurtaturi, pentru ca mai apoi sa afirmi ca dumnezeu te-a binecuvantat (“d”-ul mic nu este intamplator). Sau cel putin lasa balta chestia aia cu “dumnezeu”; adica “ciocu’ mic si joc de glezne”.

3. Vorbeste-le oamenilor despre Dumnezeul care judeca fara partinire, care este drept si uraste mita. Spaga si traficul de influenta sunt pacate iar pacatul distruge, erodeaza relatii si darama societati. Si pacatul duce in iad, la final…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s