mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Confesiunile unui Frustrat (2) – Fata Frumoasa din Cor

9 Comments


Era frumoasa, sigur ca era. Ce sa fac, sa pretind ca n-am observat-o, ca a trecut pe langa mine asa…ca treiul barat, autobuzul care m-ar fi putut duce de la piata pana aproape de casa si pe care nu-l luam niciodata? Mnooo….

Deci…era frumoasa. Canta in cor, mai exact la alt. Altul e un fel de bas feminin, ceva intre tenor si sopran (cred…ca nu ma prea pricep la muzica). O vedeam de fiecare data venind si asezandu-se la locul ei, undeva in partea dreapta.

N-as putea sa spun daca eram indragostit de ea. Nu stiu…poate eram. In general iubim vise, iluzii, propriile dorinte proiectate asupra celorlalti si nu fiinte reale. Dupa care ne plangem ca nu e asa cum am crezut, cum am vrut noi sa fie. E ca si cum te-ai plange ca vara e cald, iarna, frig si ziua are 24 de ore. Adica sa bocesti pentru ca realitatea este la fel de reala ca intotdeauna, ca tu ai fost chior.

Respecta regulile. Venea cu fusta si batic si asta era destul pentru cei din jur. Nu se intreba nimeni ce se ascunde sub un batic corect asezat (nici sub o fusta, dar despre asta nu vreau sa vorbesc). Avea un usor strabism insa…cum sa spun, nu ma deranja. De parca ar fi avut vreo importanta ce ma deranjeaza pe mine si ce nu.  N-avea….

In fine…daca pantalonii sunt o evidenta clara, ceva de genul “alb pe negru”, cum sa apreciezi decenta unei fuste? Fusta lunga… Sa masori presiunea stofei pe piele? Gradul de stramtosenie?  Aiurea… Deci..ea se imbraca corect si biserica pe care o frecventa era fericita.

Pana intr-o zi…..

N-am fost acolo si cele de mai jos mi-au fost povestite de un prieten foarte bun care a asistat la toata tarasenia. S-a ridicat intr-o sedinta, genul ala de sedinte in care se fac dari de seama, se discuta probleme de interes comun de genul: sa nu mai intarziem la biserica, constructia noii toalete, prezenta la repetitiile de cor, etc. si si-a spus povestea. A incercat s-o spuna, pentru ca a fost bestelita, huiduita, pentru vina de a fi tulbutat linistea bisericii si armonia care domnea atotprezenta.

Prietenul ei, care se intampla sa fie si baiatul pastorului, o lasase insarcinata. Apoi istoria s-a derulat si mai terifiant: facuse un avort si cel care a dus-o cu masina la cabinetul cu pricina, a fost chiar pastorul.

Asa cum am spus, n-a avut parte de prea multa intelegere si compasiune. De fapt, mai deloc. Babele au inceput s-o stuche, comitetistii sa faca front comun in jurul fratelui pastor greu incercat si masculii sa se gandeasca la modul deloc neprovocator in care intra in biserica si se aseza la cor, in partea dreapta…

Urmari? Cateva. Tipice pentru o parte a bisericilor penticostale din Romania.

Pastorul s-a autosuspendat pentru cateva luni. Noooo…n-a fost vorba de demisie sau ceva de genul asta. Mai degraba ceva in genul: magarilor, nu stiti ce pierdeti si daca va legati de mine, poate chiar o sa va las de izbeliste.

Baiatula a fost pus la disciplina. Dupa care scos din ea…. Apoi s-a insurat cu o fata de familie buna din aceeasi biserica.

Pastorul? A fost cercetat, verificat, cautat la suflet si duh de mai marii din cult. Si, dat fiind faptul ca a fost gasit frumos, normal, sanatos si duhovnicesc, a fost repus in functie. Functie pe care si-a pastrat-o pana mai deunazi cand la pus in loc pe fiu’su.

Biserica si-a revenit destul de repede. Corul continua sa cante la fel de frumos despre dragostea nemarginita a Domnului, despre harul care iarta pacatosii si despre viitoarea judecata de apoi, care va face dreptate tuturor nedreptatilor ascunse sub pres si betonate in constiinte care si-au pierdut orice urma de simtire. Babele din biserica s-au linistit cu o liniste ingrozitor de asemanatoare celei din cimitirul din Valea Seaca, catre care privesc cu tot mai multa ingrijorare. Totul e bine acum…

Ce s-a intamplat cu ea, cu Fata Frumoasa din Cor? Hm…s-a maritat cu un barbat care a spus ca o iubeste. Evident, din afara bisericii. Evident… Poate chiar o iubea…cine stie? Am crezut mult timp ca cei capabili sa iubeasca cu adevarat sunt crestinii…doar ei. Ma intreb daca nu cumva m-am inselat…

Am vazut-o, cred, cu cativa ani in urma. Nu mi s-a mai parut atat de frumoasa. Poate pentru ca de data asta purta pantaloni….

Ne-am salutat in treacat si m-am gandit ca tocmai am asistat la un love storry penticostal, ceva intre telenovela, drama si comedie amara, mai mult drama decat comedie si mai mult amara decat telenovela.

Atat.

Advertisements

9 thoughts on “Confesiunile unui Frustrat (2) – Fata Frumoasa din Cor

 1. Doamne ce pove ste… pare rupta din fictiune… si eu ma intreb daca pocaitii mai stiu ce e Iubirea. Personal am renuntat la apartenenta culorii religioase. Cu fiecare zi nu imi pare rau… Mai bine sa fii decat sa pari.

  • Daca renuntarea la culoarea religioasa pastreaza optiunea absoluta pentru Christos si pentru Biserica lui, foarte bine. Povestea de mai sus este una din multele, prea multele, de acest fel. Stii…revoltator in aceasta situatie nu este atat ce s-a intamplat, cat modul in care a fost abordata toata chestiunea dupa aceea.

 2. nu-mi vine sa cred ca niste oameni se lasa condusi de astfel de “oameni”.

  • Sa stii ca obedienta si negandirea intalnite prin biserici, pot sa depaseasca orice imaginatie. Sunt situatii cand trebuie sa ramai si sa lupti si altele cand e mai bine sa o lasi balta, pentru ca nu se merita. Chestiune de calauzire personala…

   • mda. eu n-as suporta sa-i vad pe cei doi la amvon, ca mi s-ar face greata.
    de ce nu se face sesizare la cult?

 3. Isus vorbeste despre casa construita pe stanca, iar oamenii inteleg ca trebuie sa studieze geologia. Isus vorbeste despre pescuitul de oameni, iar oamenii incep sa studieze problema balenelor. Isus vorbeste despre oameni ca o turma pastorita de un pastor bun, iar oamenii incep sa devina ciobani….si au cu cine. Ce este de mirare ca unii oameni ii vad pe altii ca pe niste oi? Nici ei insisi nu-si pot depasi stadiul de ciobani.

 4. Multumesc pentru povestea asta!
  Respect pentru sinceritate.
  O inteleg perfect pe L.I. Nici eu nu am mai suportat.

 5. Stii, am ramas totusi cu o curiozitate: tu ce ai facut? care a fost reactia ta?
  Ai ramas in continuare? Ai schimbat biserica?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s