mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Consideratiile politice ale unui apolitic

Leave a comment


Am senzatia acuta in ultimile zile, ca sunt, impreuna cu milioane de alti oameni, victima unei uriase puneri in scena, a unei sarade iscusite ai carei autori isi freaca satisfacuti mainile undeva, in culise, asteptand terminarea jocului in care ei vor fi singurii castigatori iar noi, ceilalti, perdanti, oricum.

Se fac declaratii naucitoare, se scot la lumina fapte si documente de natura sa compromita si a caror autenticitate nu poate fi verificata, se acuza si se promite, se apeleaza la sentimente si emotii ce scurtcircuiteaza procesul normal de analiza si totul intr-un ritm naucitor, intr-o goana contra cronometru motivata de faptul ca este mult mai mult ceea ce trebuie spus si stiut decat timpul de a spune si capacitatea de a asimila si digera informatia.

Marturisesc ca nu am ramas neatins de aceasta avalansa. M-am trezit in ultimele zile ridicand tonul la colegi de birou, argumentand agresiv si pozitionandu-ma de o parte sau alta din considerente mai degraba emotionale decat rationale. Randurile de mai jos sunt o incercare de a ma aduna, de a pune intr-o oarece ordine, o gramada fara forma compusa din idei, emotii, trairi, informatii, etc. Iata ce gandesc despre politica romaneasca, in mod special despre politica romaneasca a ultimelor saptamani sau luni:

1. In Romania nu exista o polarizare a fortelor politice in functie de doctrina. Partea doctrinara este una pur teoretica, pe cand fortele se coaguleaza in functie de interesele de grup si se separa atunci cand aceste interese se schimba. Din acest motiv avem iubiri interzise si coabitari impotriva naturii, incest, zoofilie si transexualisme de natura politica in nesfarsite orgii publice la care ne este dat sa asistam mereu si mereu in ultimii 22 de ani. Ceea ce vedem intamplandu-se acum este doar o continuarea acetor tendinte mai vechi, ce-i drept ajunse intr-un punct de climax.

2. Politicienii sunt, in principiu, fiinte lipsite de moralitate pentru ca reprezinta o natiune care si-a pierdut reperele morale. Nu sunt mai rai sau mai buni decat oamenii de rand, in masura in care media acestora este caracterizata prin lipsa de scrupule si principii, prin relativism moral si sfidarea legilor si regulilor, prin cautarea sau alegerea caii minimei rezistente, a scurtaturii in masura sa ne asigure binele propriu pe termen scurt si in numele caruia sacrificam viitorul nostru si al celorlalti.

Adevarul este ca nu meritam sa stam langa nemti. Dar ce vorbesc eu de nemti? Nu meritam sa stam langa unguri, cehi, slovaci si polonezi, langa sarbi si croati.

Avem consistenta gelatinei, pliabili pe absolut orice, in stare sa negociem oricare din convingerile pe care le urlam in gura mare la coltul strazii. Nu cred ca exista tara in care oamenii sa pretinda atat de mult ceva (la apartenenta crestina ma refer) si apoi sa traiasca total opus principiilor pe care le-au verbalizat.

Caragiale este vocea profetica cea mai de seama a acestui neam si afirmatia lui Cioran care-l cita pe un tigan,  asta undeva prin anii ’30, ni se potriveste ca o manusa si acum, ca dovada ca exista un suflet national si acesta nu se schimba: “ba romanilor, noroc cu noi ca altfel voi erati ultimii oameni!”

Da, suntem un neam emasculat, lipsit de coloana vertebrala, fara vointa si incapabil sa ne coagulam in jurul unei idei care sa nu aiba legatura cu micii, berea si sexul. A…uitasem forbalul si semintele…

3. Categoria cea mai vanata de catre politicieni este romanul mediu, adica cei care reprezinta esenta electoratului acestei tari, in proportie de cel putin doua treimi. Sunt cei usor prostibili dat fiind nivelul redus de cultura, dependentii de painea si circul care inmoaie cugetarea si vointa, lipitii de sticla tembelizorului si mai nou, cei din generatiile mai proaspete, a calculatorului. Grobiaismul politicianului se potriveste, rezoneaza cu acelasi tip de grobianism ce se regaseste in cel caruie i se adreseaza.

4. Miza este ciolanul (as se citi banul public). Nu, nu conteaza cine ce crede si gandeste, nu are importanta pozitia pe esichierul ideilor. Cine a furat si-a propus sa ramana mai departe in sistem ca sa poata continua sa fure, de unde si migratiile recente de la un partid la altul, evident de la cei ce pierd, catre cei ce au inceputs a castige. Nu cred ca unii sunt buni si ceilalti sunt rai ci mai degraba binele si raul sunt categorii care au migrat din domeniul moral si etic, in acela al eficientei manifestate in stoarcerea de bani, intru fericirea lor si a progeniturilor, prietenilor, etc.

Concluzia: nu puneti suflet, nu investiti pasiune, nu va enervati. Nu se merita.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s