mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Cu pluta…

3 Comments


Dionis Bodiu ridica la fileul evanghelicilor, via Brian McLaren, proeminent lider a ceea ce este cunoscut sub numele de “EMERGENT CHURCH”, o minge despre care acestora nu le-ar fi trecut prin cap ca ar trebui sau ar putea fi ridicata din interiorul crestinismului: este Isus singura cale catre Dumnezeu?

Pai daca nu este singura cale, atunci ce este? Una din cele doua, trei, patru? A “n”-a?

Hai sa vedem.

Deci, in respectiva brosura, d-ul McLaren face o afirmatie pe care o prezinta drept un adevar axiomatic si pe care il aseaza la temelia argumentatiei sale ulterioare. Iat-o (traducerea imi apartine):

“pe baza Scripturilor, cred ca Isus a venit inainte de toate nu pentru a proclama un mod de a scapa de iad candva, dupa moarte, ci mai degraba o cale catre o viata mai buna pentru toti, inainte de moarte.”

Pe baza caror Scripturi? Folosind ce fel de logica? Care sunt pasajele incriminate si care pot fi citate in sprijinul ei? Adica atunci cand Isus a spus ca Dumnezeu a iubit lumea si l-a dat pe Fiul sau sa moara, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, nu s-a referit la o adevarata pieire. O moarte reala pentru o pieire potentiala iluzorie? In aceasta ordine de idei, iadul nu prea are ce cauta prin preajma? Dar cine a spus ceva despre iad? Hm…

O alta aberatie din acelasi text afirma ca Isus nu a venit sa restranga ci sa creasca numarul celor care vor fi primiti in imparatia lui Dumnezeu. Dupa ce criterii? Dar e absurd sa vorbim despre criterii absolute in contextul “emergent church”, la fel cum e absurd sa vorbim despre adevar in context postmodern. Daca imi amintesc eu, Isus a vorbit despre usa stramta si calea ingusta, despre turma mica si despre multi care vor ramane afara. Evident, a cita texte din Scriptura este pentru McLaren desuet, de vreme ce el nu o face. Argumentatia sa se bazeaza pe piruete logice, pe fandari textuale si pe idei general acceptate in cultura laica in mijlocul careia domna sa se produce.

Apelul la context pe care il face, il determina sa desfiinteze sensul initial, destul de lipsit de echivoc de altfel, al pasajului din Ioan14:6 – si asta este un sport pe care l-am mai intalnit frecvent, de exemplu in chestiuni privind dreptul femeilor de a predica public si principiul supunerii femeii fata de barbat. Concluzia este ca Isus nu se refera la faptul ca el urmeaza sa mearga in ceruri ci la suferinta si la moarte si prin urmare El nu este calea catre ceruri sau catre Tatal ci catre acestea doua. Uf….coregrafie logica de-a’n vaslea, dar de ce nu? Pana la urma, suna bine si generos, intr-un sistem in care toleranta a ajuns sa inlocuiasca principiile iar convingerile ferme sunt etichetate drept “fundamentalism” si puse alaturi de gesturile spalatilor pe creier care se arunca in aer in numele lui Alah.

A…si casa Tatalui nu se refera (desi ar putea) la cer ci la totalitatea invataturilor lui Isus. Gata, eu ma opresc aici. Timpul meu e pretios si rabdarea mea, limitata.

Oricum, cireasa de pe tort o constituie comanetariile lui Danut Manastireanu, simpaticul personaj internautic, baptistul moldovean devenit anglican de Iasi:

“Iata de ce-mi place mie McLaren. Ca sa crape de ciuda fundamentalistii, ca le face bine la suflet.”

La faza asta nu ma pot opri sa nu mi-l imaginez topaind si sarind in sus de bucurie, ca un dracusor mic si rosu. Nu, nu McLaren este miza ci datul peste bot, piscatul de fund, haraiala cu cei care l-au impins la o parte, cu “fundamentalistii” – termen atotcuprinzator si malaxor in care sunt aruncati fara discriminare toti cei care refuza impotenta postmoderna a lipsei de principii si adevaruri absolute.

Daca am avut pana acum ceva rezerve, acestea au disparut: Danut Manastireanu este un teolog liberal. Sa afirmi ca-ti place Brian McLaren, te arunca fara drept de tagada dincolo de linia ce desparte cele doua mari domenii din gandirea teologica.

Ca sa ma justific, voi da mai jos cateva citate din McLaren:

“ma intreb daca oamenii au fost creati sa se potriveasca intr-o institutie absoluta si imuabila numita “casatorie” sau daca aceasta institutie a fost de fapt creata ca sa-i ajute pe oamnei, inclusiv pe homosexuali ca sa traiasca bine si intelept in aceasta lume.”(McLaren, Brian. A New Kind of Christianity. New York, NY: HarperCollins Publishers. 2010. p.176).

Daca credem ca poate exista un context legitim pentru relatii homosexuale, stim ca argumentele biblice sunt nuantate si au mai multe nivele iar ramificatiile pastorale ale problemei sunt extrem de complexe. Fapt este ca nu suntem siguri daca si unde ar trebui trasate liniile de demarcatie si nici nu stim sa accentual in mod corect oricare ar fi aceste linii trasate”

Raspunsul lui McLaren la chestiuni in care Biblia se exprima fara echivoc, este un marait lung si fraze care incep cu “da dar” si “totusi”. Stiti de ce imi aminteste asta? De conversatia extrem de postmoderna dintre Eva si sarpe: oare chiar a spus Dumnezeu? Serios? Dar contextul cultural, istoric… Pana la urma, Dumnezeu este dragoste si El nu v-ar da niciodata o asemenea porunca…

O ultima informatie despre Brian McLaren este ca acesta a oficiat, impreuna cu inca cineva, casatoria dintre fiul sau si partenerul acestuia. Adica popo-marriage. Naspa…

Habar n-am cine este Dionisie Bodiu. Informatiile mele despre el se marginesc la ceea ce am citit pe blogul sau. Faptul ca ii citesc blogul este o declaratie din partea mea ca scrie, cel putin uneori, lucruri care merita citite. Cat despre ideile pe care le promoveaza….este imposibil sa iei foc in san si sa nu te arzi.

Advertisements

3 thoughts on “Cu pluta…

  1. Merci…Ma bucur ca mai exista oameni ca tine…incepeam sa cred c-o iau razna…

  2. “pe baza Scripturilor, cred ca Isus a venit inainte de toate nu pentru a proclama un mod de a scapa de iad candva, dupa moarte, ci mai degraba o cale catre o viata mai buna pentru toti, inainte de moarte.”…interesant de vazut cu ochiul liber ca exista oameni intr-adevar care sunt parte dintre cei mai nenorociti de pe pamantul asta cum scria odata apostolul …In acest context este dupa parerea mea de neinteles de ce ar trebui cuiva sa-i fie ciuda de apetitul dupa prostie a unuia care alege sa se nenoroceasca singur .Dar acesta este inca un gand nelalocul lui a unuia care nu merita bagat in seama.Nici macare nu ma mai uit odata peste ce am scris…nu se merita efortul asa cum zici si tu preaiubitule…

  3. Ai vazut dumele date de Papa actualul in cartea lui despre viata lui Isus? Cum ca de fapt s-ar fi nascut in Nazaret, nu in Betleem… si altele. Sa fie vreo coincidenta toate astea adunate la un loc cam in acelasi timp? Sau sunt niste chestii de divertisment la moda, gen “apocalipsa 2012”?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s