mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Cat de usoara este limba germana?

11 Comments


Limba germana este simpla. …
O persoana cunoscatoare a limbii latine si obisnuita cu declinarile o invata fara mari dificultati. Profesorii de germana spun acest lucru la inceputul fiecarui ciclu de studii. Se trece, apoi la initierea in der, die, das, den, des, dem etc. si din nou se reaminteste ca tot restul este de o logica elementara.
Ca sa ilustram aceste afirmatii, sa luam un exemplu practic.
Pentru inceput, sa deschidem Manualul de Limba Germana. Este un volum minunat, cu coperte cartonate, publicat la Dortmund si care povesteste despre obiceiurile hotentotilor (in germana: Hottentotten – observati cat e de simplu!!!!).

In carte se relateaza cum cangurii (Beutelratten) sunt prinsi si inchisi in custi (Kotter), acoperite cu o tesatura (Lattengitter)care sa-i fereasca de ploi. Aceste custi se numesc in germana ‘custi acoperite cu panza’ (Lattengitterkotter) si, atunci cand contin un cangur, ele sunt numite Lattengitterkotterbeutelratten.
Intr-o zi, hotentotii au arestat un asasin (Attentater), acuzat ca ar fi omorat o mama (Mutter) hotentota (Hottentottenmutter), avand un fiu cam prostut si balbait (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeste, in germana, Hottentottenstottertrottelmutter, iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentater.

Politia il prinde pe asasin si il inchide provizoriu intr-o cusca pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkotter), dar captivul evadeaza. Imediat, toti pleaca in cautarea fugarului si, deodata, un razboinic hotentot se intoarce strigand:
– Am prins asasinul (Attentater)!
– Da? Care asasin?, intreaba seful de trib.
– Pe Lattengitterkotterbeutelratterattentater, raspunde razboinicul.
– Cum adica, asasinul din cusca de canguri acoperita cu panza? intreaba seful hotentotilor.
– Pai, raspunde bastinasul, pe Hottentottenstottertrottelmutterattentater. (Asasinul mamei hotentote a copilului prostut si balbait).
– Aaa, asa, da! raspunde seful hotentotilor. Puteai sa zici de la-nceput ca l-ai prins pe: Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenattentater.

Dupa cum vedeti, limba germana este o limba simpla
Trebuie sa aveti doar un gram de bunavointa…  

 

 

 

 

 

Advertisements

11 thoughts on “Cat de usoara este limba germana?

 1. Sa stii ca m-ai convins, dragule; de maine ma inscriu la curs. Unde il tii ?

 2. :))
  Nu stiu cine a spus: Viata e prea scurta ca sa inveti germana!

 3. Ei, incep sa cred acelasi lucru despre limba romana. Vorbita de romani. Daca nu crezi, citeste comentariile din presa online crestina….

 4. In esenta ei ,limba germana este intr-adevar o limba simpla,cu conditia sa te nasti acolo si apoi cand cresti mare sa nu te-ntrebe nimeni de legile mai complicate gramaticale.Nici macar pe profesori!si daca nu credeti …hm…invatati aceasta limba si apoi pune-ti intrebari.Da hai sa o spun si altfel..raspunsul favorit al profesorilor de lmba germana( din Germania!)suna cam asa :”cu siguranta ca si limba ta materna are o serie intreaga de chestuni pe care nu poti sa le explici logic,asadar conform unor reguli gramaticale”.
  In rest ..o limba ca oricare alta.Ce-i da un farmec aparte este ca-ti intoarce tot universul lingvistic pe dos .

 5. Dich auch bruder!

 6. Aaaa, ca mi-am amintit: Jerome K Jerome intr-una din cartile lui (Trei intro barca sau Trei pe doua biciclete, nu reusesc sa imi aduc aminte precis, dar parca in ultima ) facea un comentariu teribil de amuzant vis a vis de lb. germana, din care tot ce imi amintesc e ca limba germana se preteaza cel mai bine la injuratuir sau atunci cand te certi. :=))
  Oricum daca nu ai citit JKJ il recomand cu caldura, ca medicament pt cresterea bunei dispozitii: e umorul englezesc fin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s