mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Mituri Evanghelice – Omul Simplu

1 Comment


Omul simplu…. De vreme ce detestam aroganta, inseamna ca admiram, apreciem si eventual promovam modestia, nu? Si cine este mai modest sau…hai sa spunem: mai smerit, ca sa ne incadram in “limbajul duhovnicesc” clasic, decat omul simplu, nesofisticat si eventual nescolit.

El nu tine teorii lungi si complicate despre credinta ci pur si simplu o traieste – asta nu inseamna ca nu vorbeste mult, ori de cate ori I se da ocazia. Iar cand nu i se da, o ia singur. Relatia lui cu Dumnezeu nu trece prin cap ci prin inima, in ideea ca ultima este mai consistenta decat cel dintai.

Omul simplu nu are nevoie de teologie. In fapt, o dispretuieste si o detesta. Fara sa o inteleaga, evident. Sau poate…tocmai de aceea?

Pana la urma nu scrie Biblia ca printre noi nu sunt multi intelepti in felul lumii? Si ca Dumnezeu a ascuns lucrurile Sale de cei intelepti si priceputi si le-a descoperit pruncilor.

La omul simplu mergi ca la un oracol. Te uiti in cerul gurii lui asa cum te uiti la cerul de deasupra atunci cand te rogi, asteptand Mesajul, cu majuscula. Cand debiteaza ceva, trebuie sa-i iei cuvintele ca venite de sus si sa cauti sensuri si adancimi spirituale marete in spusele sale, oricat de plate si de banale ar fi.

Omul simplu detesta scoala, dispretuieste diplomele si-i agreseaza pe cei pe care, intuitiv, ii simte ca fiindu-i superiori, pentru ca mediocritatea se apara de valoare incercand sa o injoseasca pe aceasta, mai degraba decat sa se straduiasca sa se ridice pe sine.

Omul simplu despre care vorbesc se deosebeste, in fapt, de omul cu adevarat simplu, adica de cel sarac in Duh, pentru ca ignoranta care pretinde, se expune si se impune, este diferita de modestie, smerenie si bun simt.

Adevarata simplitate stie sa aprecieze ceea ce nu are,  sa-si cunoasca si sa-si accepte limitele. Am intalnit ignoranti pe care-i respect, pentru ca nu au putut si nu au avut ocazia sa fie altfel. Si altii, care si-au promovat ignorant drept dovada, semn si rezultat al sfinteniei.

Exista nestiutori care n-au cum sa stie, insa stiu asta,  si altii care-si afirma agresiv nestiinta si incearca sa ia locul celor ce stiu. Sunt ignoranti care tac si altii care se exprima zgomotos, incercand sa-si acopere ignorant prin tupeu agresiv.

Dumnezeu nu lucraza prin omul simplu decat in masura in care-si aduce nestiinta, simplitatea, ignoranta, inaintea Lui, renuntand la orice pretentie si abandonand orice efort de promovare personala.

Omul cu adevarat simplu nu poate fi arogant. Omul simplu si arogant face parte dintr-o alta categorie: cea a prostului.

One thought on “Mituri Evanghelice – Omul Simplu

  1. Si, prostul destept din ce categorie o fi facand parte, oare ? Ca, dupa cum cetesc io, mai ales pe diferite bloguri si site-uri, tare au ajuns la capatul lumii si au si trecut de el, scolitii care toate stiu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s