mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Intrebari anti

1 Comment


102528

Se poate apleca o sfera? Adica sa se aplece si sa-si pastreze totodata forma de sfera?

Care este legatura dintre actiune si forma? Exista o forma a actiunilor si o actiune a formelor?

O sfera care se apleaca devine automat linie, adica inceteaza sa mai existe? Este vorba de o renuntare la fiinta, o astfel de modificare in existenta initiala incat aceasta isi pierde nu forma ci este compromisa chiar esenta sa?

Cum poti sa te inchini lui Dumnezeu? Presupunand ca raspunsul este “oricum”, afecteaza acest raspuns ideea in sine de inchinare? Sau  acest “oricum” duce intr-un final la o mutatie in insasi obiectul inchinarii…

Teoria populara este ca trebuie sa pastram esenta in timp ce forma, formele sunt flexibile. Cat de flexibile?

Eu cred ca interactiunea dintre forma si esenta este una absoluta. Cele doua se influenteaza reciproc, sunt interactive.

Catedralele ridicate in Evul Mediu nu sunt simple forme ci ele, prin arhitectura si dimensiunile lor, prin vitralii, picturi si statui, se intrepatrund cu aceasta esenta, vorbesc despre ea. Inchinatorul era legat de locul in care se inchina, ritualul facea parte din insasi inima sa care-si cauta drumul catre cer, odata cu turlele ascutite iar slujba era  expresia, miezul  miscarii inspre Dumnezeu.

Ce vreau sa spun este ca nu exista forme neutre. Intotdeauna vom fi influentati si conditionati de acestea. Mai mult, minimizarea declarativa a importantei formelor ascunde o doza mare de ipocrizie. La fel ca chestia aia cu: “Dumnezeu se uita la inima”, insemnand ca nu are importanta ce fel de haine punem pe noi pentru ca, oricum, Dumnezeu nu da atentie unor asemenea frivolitati. Asta in timp ce noi o facem, adica ne intereseaza, ne petrecem timpul agatandu-ne de ele insa vrem sa o facem liberi de orice constrangeri exterioare si dupa bunul plac.

Mi-a fost data ca, in numele relevantei, sa vad aproape orice: praise & worship de Maramures in care mai multi pui de dac se invarteau in hora in numele Domnului, o biserica din Londra topaind duhovniceste la modul gangnam style si o alta din Florida facand harlem shaking duhovnicesc.

Prima concluzie este ca nu exista limite. Cei care rup vechile granite ca fiind prea constrangatoare, vor sa stabileasca altele numai ca intr-un perimetru mai larg. Dupa care constata ca problema ruperii a devenit ea insasi un principiu de viata si ca el care a trecut de niste limite nu se va opri zece metri mai incolo. Spiritul de fronda s-ar putea sa  nu fie doar o expresie ce desemneaza atitudinea de permanent “Gigi-contra” ci si un drac, in cel mai propriu sens al cuvantului, care ti se cuibareste dupa ceafa si te trage de chica, intr-o directie sau alta.

A doua concluzie este ca, dat fiind faptul ca existenta crestina este inevitabil holistica, toate aspectele ei se impletesc, se intrepatrund. Viata crestina nu este atat un sandwich cat o salata beouf. Forma inchinarii nu este un simplu ambalaj, hainele pe care le punem pe noi nu au un caracter neutru din punct de vedere moral, muzica folosita nu este un simplu vehicol care poarta un anume tip de mesaj dat de textul pe care i-l atribuim, ci toate acestea ne exprima si ne formeaza, deopotriva.

Si ultima concluzie: nu, o sfera nu se poate apleca sis a ramana, totusi, sfera.

Advertisements

One thought on “Intrebari anti

  1. Asta imi aduce aminte de un fragment din Scrisorile lui Zgandarila. L-am reciit acum si suna chiar interesant: “Sau, cel puţin, pot fi convinşi că poziţia corpului nu le afectează rugăciunea, deoarece ei(oamenii) uită mereu ceea ce tu trebuie să-ţi aminteşti întotdeauna: că ei sînt animale, şi că orice face trupul lor, le afectează sufletul. E amuzant că muritorii îşi închipuie întotdeauna că noi(dracii) le băgăm ceva în cap. în realitate, opera noastră cea mai reuşită este să nu lăsăm nimic să intre.
    Am pus notele in paranteza pentru cine nu cunoaste cartea. Oricum…ai dreptate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s