mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Despre (ne)multumire

3 Comments


Are de-a face cu natura noastra cazuta faptul ca ne multumesc, ne implinesc lucruri care nu ar trebui sa o faca si altele pe care le avem, ne sunt date, ne lasa mai mult sau mai putin reci. Indeobste ne cautam implinirea in posedarea de lucruri – a le avea creeaza un sentiment de fericire iar lipsa lor, discomfort care poate ajunge uneori pana la extrema nefericire.

Pana la urma, lipsa da valoarea pe care o atribuim unui lucru. Cat mi-e de ciuda ca nu-l am sau cat sunt de devastat pentru ca l-am pierdut? Dovada ca este util din cand in cand sa scapam cate o vaza pe jos sau sa ne zgarie cineva masina. Sau, cum mi s-a intamplat mie cu ceva timp in urma, sa-mi intre moliile in dulap si sa-mi faca strecuratoare cateva haine.

Apostolul Pavel il indeman pe Timotei sa fie multumit cu ce are pentru ca oricum nu luam nimic cu noi, adevar pe care ni-l reamintim indeobste la inmormantari – ale altora – si pe care altii si-l vor reaminti la propria noastra inmormantare. In privinta aceasta, chiar si cei mai materialisti, smecherii, cocalarii si tampitii care se fotografiaza cu euroii in evantai vor rosti, inevitabil, adevarul ca posesiunile nu trec impreuna cu ei, dincolo. Pacat numai ca or sa o faca prea tarziu ca sa mai poata sa prinda, cumva, ideea…

A fi multumit si a fi multumitor sunt doua lucruri diferite, prea diferite adesea. Poti fi multumit si sa te opresti aici, aplecat catre ceea ce ai primit si uitand ca darul indica catre datator si gestul daruirii este parte a unei relatii. Ma gandesc aici la cei 11 leprosi care si-au luat vindecarea si au plecat multumiti mai departe in timp ce unul, din multumit a devenit multumitor.

Trebuie sa fim totodata multumiti si nemultumiti. Multumiti de ceea ce primim de la Dumnezeu si realizand ca ori de cate ori ne este dat ceva – adica 24/24 si 7/7, calcam pe pamantul sfant al harului.

Nemultumiti de pacatele noastre, de lipsa noastra de dragoste, de rugaciunile lipsa sau suprasaturate de noi. Nemultumiti ca nu reusim sa iubim in afara noastra si sa aratam aceasta iubire.

Multumiti de harul primit si multumindu-i lui Dumnezeu pentru el si in acelasi timp nemultumiti de ceea ce facem cu acest har. Multumiti de viata, de timpul care ni se cerne peste crestete din palmele lui Dumnezeu si nemultumiti de generozitatea cu care il risipim pe nimicuri.

Multumiti si nemultumiti, dupa un algoritm al cerului insa intotdeauna multumitori. Fie si macar pentru rabdarea cu care Dumnezeu ne rabda prostiile si vine cu matura si farasul in urma noastra ca sa stranga cioburile.

Advertisements

3 thoughts on “Despre (ne)multumire

 1. Daca am vedea toate lucrurile cu privire la noi care ne nemultumesc, categoric am trai in depresie, cu atat mai mult cu cat nu poti scapa de toate, si de niciuna instant.
  Iar depresia descurajeaza si nici optimismul tembel si demagog nu e bun.
  Cred ca totul trebuie privit cu speranta, cu multumire catre El, asa cum spui si tu, indiferent daca ne mantuieste acum de vicii sau nu.
  De-a lungul timpului am realizat ca, desi eu renunt la El (:() de atatea ori (mai mult sau mai putin involuntar), El nu renunta niciodata la mine, spre surprinderea mea.
  Iar asta e suficient sa ma faca sa perseverez oricate infrangeri as avea.

  PS: Parca erau 10 leprosi, nu 11.

 2. Da Ana-Maria:in depresie(daca nu se poate altfel) sau in umilinta adusa de constienta faptului ca nu suntem merituosi…
  Depresia poate si ea sa ajute daca o sesizam ca si un semnal de alarma care anunta -ca mai toate acestea- ca un buton oarecare a vietii dobandite tot prin Har,a fost gresit actionat.
  Spunea odata cineva drag mie ca exista si pentru depresie un leac:i-a o pauza.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s