mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Despre Intalnire

2 Comments


Intalnirea.

Ea este mai mult decat a-l vedea pe celalalt.

Implica dialogul si duce la cunoastere.

Buber spunea ca ne intalnim cu adevarat atunci cand „acela” devine “tu”.

Vedem fețe insa o față poate fi coaja sau fereastra. Pentru a privi inauntru trebuie sa avem curajul, rabdarea si mai ales iubirea sa dam la o parte perdelele. Cu totii ne ascundem indaratul unor astfel de perdele, nadajduind ca cineva ne va iubi si le va da la o parte.

Oamenii nu se mai intalnesc pentru ca sunt tot timpul grabiti. Cum sa-l vezi pe celalalt cand nu mai ai timp sa privesti? Vrei totul imdediat sic and nu se intampla, pleci pur si simplu.

Nu exista relatii instant, doar cafea…

Viata nu este un fast food ci o padure – copacii cresc incet, neobservabil, sfredelind cu radacinile lor adancimile pamantului, facandu-si loc printre pietre.

Pe vremuri in Bucuresti sau Paris, in metrou, priveam chipul omului din fata mea si ma gandeam: probabil ca n-o sa-l mai vad niciodata. Doua franturi de vesnicie care stau una in fața celeilalte si se privesc, apoi se despart si fiecare pleaca in alta parte. Priviri fara intalnire…

Cand te intalnesti cu adevarat ai sansa sa-l zaresti pe Dumnezeu in celalalt, sa vezi, sa te miri, sa intelegi un pic mai mult decat ai inteles pana in acel moment. N-o sa despic firul in patru despre legatura dintre chip si asemanare si ce-am mai ramas din ele dupa cadere. Cert mi-e c-a mai ramas totusi cate ceva – in unii mai mult, in altii mai putin.

Chiar asa, sunt oameni care seamana izbitor de mult cu Dumnezeu. Fiecare gest de autentica frumusete poarta in sine frumusetea divina si iubirea adevarata nu poate veni decat din Dumnezeu la fel cum orice adevar este adevarul lui Dumnezeu.

Semenul este un loc de intalnire cu Dumnezeu, spatiul in care Acesta ne asteapta cu nerabdare si bucurie. Imperfectiunile celuilalt se transforma in usa deschisa harului, iertarii si iubirii. Si mai ales al sperantei, da, pentru ca speranta este cea care ia viitorul si-l lumineaza, il scoate din intunericul incertitudinilor si al fricii.

Dragostea, spunea Pavel, este cea care nadajduieste totul si acest tot nu mai lasa nimic in afara sa, este absolut si radical.

Antonie de Suroj citeaza afirmatia superba a lui Gabriel Marcel: “a iubi inseamna sa-I spui celuilalt: nu vei muri niciodata”.

Nu exista intalnire autentica in afara iubirii si nu exista iubire fara intalnire.

A te intalni cu Dumnezeu coincide cu vederea dragostei pe care acesta o are pentru tine si presupune un raspuns in iubire. Cunoasterea de Dumnezeu nu este, nu poate fi pur scolastica. De aici si folosirea corecta insa un pic cam multa a termenului “relatie”.

Intalnirea coincide cu iubirea si paseste in relatie. Nu se termina in relatie pentru ca nu exista un capat al cunoasterii lui Dumnezeu. Nu poti cunoaste desavarsit infinitul ins  il poti cunoaste autentic.

Este poarta deschisa catre calatorie, inceputul fara de sfarsit, ascensiunea plina de bucurie catre eternitate si impreuna cu eternitatea.

Advertisements

2 thoughts on “Despre Intalnire

  1. Probabil ca totul depinde de hartile noastre…trasee prestabilite sau liber alese… Sunt, fara dubii, trasee care coincid si care merita sa coincida, sunt linii care se incruciseaza sec la un moment dat, sunt linii care, vazute dintr-un alt plan par ca s-au atins cand de fapt ele sunt ca si liniile indiferente de prin geometria in spatiu de prin clasa a VIII a invatata.
    Iti doresc un traseu plin de alaturari consistente si o ascensiune spre Tatal ca o implinire a vrerii Lui peste si impreuna cu vrerea ta.

  2. Mai de graba ne alegem traseele prestabilite. 🙂
    Multumesc pentru urari si sa ti se intoarca indoit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s