mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Taina

1 Comment


Adevarul este ca nu stim… Vreau sa spun ca stim mult mai putin decat afirmam sau am vrea sa credem ca stim. Bajbaim si pretindem false certitudini. Uneori suntem agresivi in argumentarea punctului de vedere, doar pentru a ne ascunde propriile indoieli, fragilitati, clatinari.

Oamenii cu foarte multe certitudini sunt in proportie de 99%, tampiti. Restul de 1% vinde din minuscula ograda a sfintilor. Nu a celor autoproclamati si nici macar urcati pe piedestal cu acordul lor tacit. Exista o altfel de sfintenie decat una anonima? Probabil ca da, insa niciodata una care sa se dea in stamba, sa-si umfle muschii pe scene deschise si sa se admire cu coada ochiului in oglinda lumii acesteia.

Revelatia propriei ignorante este inceputul intelepciunii. Pentru ca smereste iar smerenia incepe cu frica de Domnul, Cel care le stie pe toate si pe toate le are in mana Lui.

Ori de cate ori ne apropiem de Dumnezeu, avem de ales intre doua cai: a vamesului si a fariseului. Unul bun, neprihanit la nivelul exterior, al faptelor, care n-a facut prostii majore in viata si de aceea presupune ca Dumnezeu trebuie sa fie multumit de el. Celalalt e praf, o jigodie incarcata de pacate, mizerii, nelegiuiri de tot felul. Si are un moment de luciditate, de gratie, cand renunta la iluzii, trucuri, subtrefugii, cand se vede exact asa cum este si se aduce pe sine, astfel, in fata lui Dumnezeu.

Este punctual de climax nu doar al unei povetiri din Biblie ci a fiecarei vieti care a ajuns in perimetrul harului rascumparator ce ia gunoiul si pune in loc mirosul de cer, muzica luminii si nemarginirea iubirii divine.

Cred ca esenta crestinismului este harul. Si cred ca suntem de cele mai multe ori orbi fata de intelesurile acestuia, in special cand intram fara reverenta si plini de noi pe taramul tainei, al inefabilului.

Asa cum am spus, adevarul e ca nu stim… Iar recunoasterea acestui fapt ne scoate mana din buzunar si ne-o aseaza cu blandete pe usa intelegerii, soptindu-ne la ureche: impinge-o, paseste…

Advertisements

One thought on “Taina

  1. Macar de un lucru suntem siguri. Ca nu stim nimic…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s