mirosdecafea

Just another WordPress.com site

Iadul nu este “politically correct” (3)

Leave a comment


Unii oameni sunt pur si simplu prosti.

Am cautat eufemisme care sa ma ajute sa nu cad sub incidenta pasajului din Matei, acela cu “prostule” sau “nebunule” insa pe bune ca n-am gasit…

Adica daca spui “prost” e de rau dar “idiot”, “tampit” si “cretin” sunt mai OK pentru ca nu apar in Biblie? Aiurea…

Eh..poate ma salveaza totusi precizarea cu “fratelui sau”. Deci nu oricui, ci fratelui… 🙂

Si ce sa faci daca chiar sunt prosti, dat fiind ca prostia nu e lipsa inteligentei ci incurcarea fatala a valorilor, numirea raului bine si invers, stricarea caii drepte si intortocherea ei.

As fi putut sa spun poate “diabolici” insa a fi diabolic presupune un grad inalt de inteligenta, e drept, strambata, rasucita, aiurea folosita, totusi inteligenta.

Rasfoind aiurea prin blogosfera, am ajuns pe teritoriul unei doamne pe care candva o vizitam mai des. Un blog bine structurat, frumos scris si mai ales, departe de izul de scandal specific blogerilor evanghelici autohtoni.

Dansa ne informeaza, cu trimitere la frantuzescul “le monde” ca un “artist” pe nume Mideo Cruz a expus in Filipine o statuie a lui Isus, avand montat in loc de nas un…penis.

Scandal mare in Filipine, cu interventia sefului statului si avand drept finalitate inchiderea expozitiei.

Innapoiati filipinezii astia.

N-au prea mare respect fata de dreptul la exprimare al omului…

Drept in numele caruia iti poti permite absolut orice, alternativa fiind fundamentalismul conservator care pandeste (“lurkes”) dupa colt.

Ma intreb cum ar fi reactionat prostul asta (la “artist” ma refer) daca cineva ar fi organizat o expozitie cu poze deocheata si ar fi inlocuit figurile tipelor care-au pozat initial, cu acelea ale mamei, sotiei si ficei sale. In numele aceluias drept de exprimare…

Why not?

“Artistul Mideo Cruz pretinde că n-a vrut decât să-i provoace pe oameni să gândească critic” spune Adamaica.

Ei…mi-a venit in minte un alt personaj din spatiul nostru, romanesc, care are si el astfel de puseuri generoase intru gandire (a altora):

“spre deosebire de fundamentalistii dvs., complexati permanent de suprezenia logica a conceptiilor lor ferme si de lipsa lor de argumente, eu nu public doar lucruri cu care sunt de acord (si nu su sunt de acord cu tot ce scrie autorul acelui articol – care nu este totusi un nime’n drum, ci un specialist in teologie biblica – poate prea la stinga, pentru gustul meu, dar prefer sa dialoghez cu oameni de acest gen decit cu oameni ca dvs. – o chestiune de giust, in definitiv). Oamenii de bun simt nu se tem de contactul cu ideile contrare, ci le cultiva, spre imbogatire. Adevarul nu are a se teme de neadevar.
Acest soi de reactie a dvs., tipic fundamentalista, cum ca daca ceva este The Huffington Post trebuie neaparat sa fie rau, este o forma de infantilism intelectual si spiritual si nu am timp de pierdut cu asa ceva.
Sanatate.” (sursa aici)

Ce-i drept, dansul nu a facut ceva asemanator…nici pe departe. E doar acelasi principiu, aplicat de altcineva cu alte valori si mergand o leaca mai departe.

Nu, dumnealui n-a ajuns unde-a ajuns Mideo Cruz. Doar merge in aceeasi directie

Leave a comment